Преди броени дни се навършиха 169 години от рождението на публициста, философа, поета и борец за независимостта на Куба Хосе Марти. За литературата той е сред най-ярките представители на модернизма. За да отдадат почит, пред бюст-паметника му в София се събраха зам.-кметът по културата на столичния район „Изгрев” Камелия Кюркчиева и членове на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Сдружението на испаноговорящите журналисти в България, Българския антифашистки съюз и др.

„В чест на Марти всички сме „с лице към слънцето“, както гласи неговия стих“, заяви по време на събитието Нейно Превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан – посланик на Република Куба в България за мястото на Хосе Марти в двустранните ни културни връзки. Тя цитира едно от най-известните стихотворения на Хосе Марти „Бяла роза аз отглеждам“, послужило за основа на прочутата песен „Гуантанамера“, в превод на Тамара Такова -  преподавател във ФЖМК на СУ „Св.Климент Охридски“ и председател на Асоциацията за приятелство „България-Куба”. „Това е израз на чувството за хуманизъм и солидарност на Куба“, допълни кубинската посланичка.

Голяма част от произведенията на Хосе Марти са издавани в България през 60-те и 70-те години на миналия век. Той продължава да вдъхновява и днешните поколения учители и ученици, които 17 години участват в ежегодния конкурс „Куба – далечна и близка”. В него младите хора показват както своите рисунки, така и реферати, разкази, съчинения и есета, поезия и мултимедийни формати. „Куба винаги е била ориентир, романтична мечта и да се отстояват най-светлите идеали, които и днес са актуални. Този конкурс успя, като малко са нещата в съвременния свят, които издържат толкова дълъг маратон в една посока. Това е конкурс-движение“, отбеляза идейния инициатор на конкурса и почетен председател на Асоциацията за приятелство „България-Куба” Станка Шопова. Наградите от арт-надпреварата бяха раздадени в Посолството на Куба, където бе разположена експозиция с художествените произведения на участниците. Член на журито е изтъкнатият български писател, преводач и журналист Атанас Звездинов, който припомни накратко делото и творческия път на Хосе Марти: „Тези деца, които пишат за Хосе Марти, се вълнуват от това, че той 15-годишен се бори за справедливост и свобода, влиза в затвора, основава вестник на 16-годишна възраст….Той създава 27 тома стойностна литература и загива като нашите поети на 42-годишна възраст за свободата на родината. Това ни свързва с него като пример, подвиг и памет“.

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов: