Първият роман за Елисавета Багряна „Лиза. Пътуване с Багряна“  вече е факт.  Книгата разказва пълнокръвно, достоверно и завладяващо за една от най-популярните и интересни личности в българската литературна история.

Любопитен и малко известен факт е, че през 1960г. Елисавета Багряна заминава за Париж и оттам пътува за Рио де Жанейро в качеството си на делегат на Международния конгрес на ПЕН-клубовете, който се провежда в бразилския град. В Бразилия тя се среща с Педро Русеф, когото познава от края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, когато прекарва почти една година в Париж, след като печели стипендия. Преди да емигрира за Латинска Америка, той живее във френската столица.  „Освен общата им националност, ги събира интереса към писането и към културата и невероятния пълен със събития и изживявания живот в Париж“, сподели в ефира на bTV Radio авторката на романа Боряна Дукова.  „Багряна отсяда в къщата му в Белу Оризонте, където прекарва 20 дни“, допълни писателката, която гостува в рубриката „Българи с посока“ . Тя уточни, че по това време Дилма Русеф е била малко дете.

В „Лиза. Пътуване с Багряна“  ще откриете всичко за големите срещи и любови, белязали вихрения житейски път на Багряна и дръзката ѝ поезия, без да се спестяват нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата ѝ изпраща. Редят се образите на съпруга ѝ Иван Шапкарев, на големите ѝ любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния ѝ път – Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе...

„Багряна е космополит и с нейната поезия е изградила множество мостове и е направила така, че малките езици и литератури да  се чуят на 5-те континента. Тя самата е изненадана, че пишейки за себе си като откровение, успява да стигне до различни хора, раси, полове, култури“, подчертава авторката Боряна Дукова. За създаването на „Лиза. Пътуване с Багряна“ тя е работила съвестно с документираното и подхожда с голямо уважение към книгите, публикувани за „Вечната и святата“- критически изследвания, литературни анализи, спомени на Блага Димитрова и Йордан Василев, литературна анкета на Иван Сарандев, писма, архиви.

Според Дукова, четенето на книги е по-малко вредно за очите, отколкото стоенето пред екраните, пред които прекарваме дълги часове. По думите й, „животът става все по-динамичен, както и Багряна го е забелязала през 60-те години. Смятам, че има хора, които се нуждаят от това да влязат в друг свят и да изживеят нещо различно от ежедневието, от непосредствените проблеми или удоволствия, които им се предлагат. Този широк духовен свят не е затворен за никого и не мисля, че не е привлекателен за младите. Те търсят техните сюжети, редове и четива. Иска ми се младите да се замислят и върху съдържанието, което се чете, и да четат по-бавно, отколкото съобщенията, които си разменяме непрекъснато“.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Боряна Дукова в звуковия файл:

Боряна Дукова е възпитаничка на 9-та Френска езикова гимназия, София. Завършва испанска филология в СУ „Климент Охридски“ и се посвещава на преподаване на испански език и на превода на художествена литература. Сред имената, които е превеждала, се нареждат Исабел Алиенде, Лаура Ескивел, Артуро Перес-Реверте, Хорхе Луис Борхес. Преподавала е испански език в СУ „Климент Охридски“, а понастоящем го прави в Институт Сервантес – София. През 2012 г. излиза първият ѝ роман „Кървава малага“, през следващата – „Опасна монета“, а в края на 2014 г. – „Разкаянието на Диего“, за която година по-късно е удостоена с Първа награда за криминална книга „Атанас Мандаджиев“ от българската секция на AIEP, Международната асоциация на писателите криминалисти.. В книгите си авторката вплита късчета от историята на България и Испания в съвременни сюжети с криминална нишка. Автор е на сборника с разкази „Трилъри по женски“, издаден през 2016 г., книга, която я утвърждава като лицето на дамския психотрилър у нас. Член е на Клуба на българските писателки, на Съюза на българските писатели и е в ръководството на Клуба на писателите криминалисти „Саламандър“. През 2019 г. излиза книгата ѝ „Извън редовете. Романът на Яна Язова“.

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!