„Космическите оранжерии са малки. Те трябва да бъдат с ниско тегло, малки размери и да консумират малко енергия, която е дефицитна на Международната космическа станция. В момента апаратурата, която разработваме, може да отглежда най-много 40 предимно нискостеблени растения - пшеница, грах, соя, овес, листни зеленчуци, нискостеблени домати и цветя“. Това разкри в ефира на bTV radio гл. ас. Илияна Илиева, ръководител на лаборатория “Космически биотехнологии” към Института за космически изследвания на БАН.

България е първата страна в света, която разработва космическа оранжерия.  Още в края на 70-те и началото на 80-те години са положени основите от проф. Таня Иванова от БАН, която днес се отдава на заслужен отдих, а днес Илияна Илиева е достоен продължител на делото й. Подобни космически оранжерии се разработват по програмата „Интеркосмос“ и „МИР- НАСА“ от Института по медикобиологични проблеми в Москва /Русия/ в сътрудничество с Университета на Юта- САЩ. Най-голямата оранжерия е „Свет“ с размер 0,1 кв.м. която побира 6 броя растения в 4 лехи. През 2000г. в нея се отглеждат листни зеленчуци.

България все още не е пълноправен член на Европейската космическа агенция /ЕКА/. В момента страната ни работи по плана за европейска кооперираща държава.  „Това решение трябва да бъде взето на държавно ниво, тъй като трябва да се плати таксата за членство“, пояснява Иванова. „Като членове на ЕКА имаме достъп до програми, по които можем да кандидатстваме за финансиране. В България науката е системно недофинансирана, особено космическите изследвания“, коментира изследователката. Въпреки трудностите и благодарение на спечелен проект, тя продължава да разработва космическата оранжерия. „В момента се сглобява нова камера за отглеждане на растения, която създава необходимите условия за целта. Изработихме модулите, като светлината се постига чрез светодиодни източници, почвата- на основата на зеолит“, посочи научната работничка.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с гл. ас. Илияна Илиева, ръководител на лаборатория “Космически биотехнологии” към Института за космически изследвания на БАН: