„Имаме нарастване на българите, които посещават Доминиканската република като туристи или като инвеститори. Нашият посланик Елвис Аланлора, който отговаря и за България, ще пристигне скоро, ще промотира страната в търговския, туристическия и културен сектор, като по този начин българите ще научат повече за нея". Това заяви в ефира на bTV Radio Елиана Пичардо-първи секретар в Посолството на Доминиканската република в Турция. Тя пристигна по покана на испанския културен Институт Сервантес-София, а повод за посещението й бе прожекцията на лентата „Мириам лъже“ - първата кинематографска продукция от Доминиканската република, преведена на български език. Събитието бе организирано в рамките на цикъла от кинопрожекции от ибероамерикански филми в сътрудничество с Кинофестивала в Уелва.

"Филмът отразя действителността в латиноамериканските страни и засяга теми като социалните класи, расизъм, неравенства и дискриминация. Тези проблеми съществуват навсякъде по света", отбеляза Пичардо. На премиерата присъстваха испаноговорящи дипломати, доминиканци, които живеят в България, както и заинтересованата публика. Продукцията е получила множество номинации и отличия на международни фестивали.

Елиана Пичардо припомни, че „в Санто Доминго започва всичко, като името на града произхожда от Ордена на Доминиканците. Тук се намира първата катедрала и първия университет в Новия свят. Дестинацията е интересна и предлага всичко, както нашия слогън - „Dominican Republic has it all"" 

Защо да пътувате до Доминиканската република и с какво ще ви впечатли? Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Елиана Пичардо - първи секретар в Посолството на Доминиканската република в Турция, озвучено от Таня Иванова: