Всяка година на 23 април се празнува Международният ден на книгата и авторското право. Днес Испания отбелязва 405 години от кончината на Мигел де Сервантес. В Мадрид Техни Величества Кралете на Испания посетиха централата на „Институт Сервантес“, а в Барселона се проведоха чествания по повод Св. Жорди с традиционната размяна на рози между двойки и близки във връзка с Деня на книгата.

На събитието в София участваха посланиците на Испания, Аржентина, Куба, Бразилия и Португалия, които четоха текстове от Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти. От своя страна, Веселина Ганева, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в МОН чете текст от Густаво Адолфо Бекер. Присъстваха и представители на СУ „Св. Кл. Охридски“, които четоха Кеведо.

Инициативата продължава от 10 до 14ч. в Испанския културен институт в столицата, като всеки посетител прочита избран текст на испански или превод на български език, а всички получават традиционната роза в чест на Св. Жорди. Припомняме ви, че испанският език се говори от над 586 милиона и е официален език в 20 държави и трети най-употребяван език в интернет.

За символиката на тази традиция в родината на фламенкото и как се пренася в България и по света ще научите от интервюто на Георги Митов с г-жа Мария Луиса Сантос – директор на Испанския културен институт „Сервантес“ в София, разположено в звуковия файл: