Най-голямата детайлна снимка на София за 2021г. вече е факт. Тази 66 гигапикселова фотография е създадена от Георги Палов и Михаел фон Айхбергер, които в продължение на 5 часа сътворяват изображението на височина 160м. над земята с помощта на скъпоструваща техника.

„Зрителният обхват е повече от 180 градуса по хоризонта и 30 по вертикала“, поясни в ефира на bTV Radio Георги Палов. Той разкри, че „най-голямата снимка на София от най-високата сграда в България е направена на 11 септември 2021г. Има и още интересни панорами, сред които нощна и дневна снимка от Телевизионната кула Копитото, връх Камен дел и Хотел „Милениум“. Една от тях е С 1200 мм. обектив и се виждат безпрецедентни детайли от София“.

Талантливият български фотограф и дипломиран архитект се запознава онлайн с Михаел фон Айхбергер. Научава, че той е от Кобург, а прадядо му е бил консул на Германия в България. „Той сподели, че снимките са негова страст, но и искаше да научи повече за мястото, където е работил неговия прадядо“, допълва Палов. „Той разполага и с фотоси отпреди 134 години, на които се вижда, че София е била празно поле. Не е имало застрояване. След толкова много години всеки може да направи съпоставка с днешния облик на града“.

В момента Палов проучва възможности, за да покаже уникалната високотехнологична снимка на столицата „Това е личен проект и е без спонсори“. Всеки може да подпомогне проекта през сайта gigapixel.bg, където са публикувани и други панорамни изображения, казва той. 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с фотографа Георги Палов: