Ученици и студенти – бежанци от Украйна, ще могат да продължат обучението си в средните и висшите училища по изкуствата при максимално облекчени условия, съобщи след няколко дни на работа по проблема Марина Василева – член на Управителния съвет на Българската музикална асоциация. Към момента организацията е в контакт със студентка и петима ученици от Украйна. „Опитваме се чисто комуникационно да облекчим цялата процедура, защото те се лутат, объркани са и не знаят към кого да се обърнат.“ – посочи тя.

„Срещнахме светкавична реакция в Министерство на културата, където по темата работи заместник-министър Весела Кондакова. Веднага бе разработен механизъм. Заявления за прием ще се подават директно при директорите дори преди останалите документи на бежанците да бъдат изцяло уредени.“ – добави Марина Василева. Тя посочи спецификата на специализираното обучение по музика, танц, театрално и приложни изкуства – ако в паралелка в обикновено училище няма голямо значение дали в класа са 21 или 25 деца, то тук има индивидуални занимания с преподавател. „Хубавото е, че голяма част от тези училища имат общежития, така че учащите ще могат да бъдат настанени там. В момента се работи по такава процедура за висшите училища. Ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров издаде заповед за освобождаване на украинските студенти от заплащане на общежитие.“ – каза още Марина Василева от Българската музикална асоциация.

След работата с институции и учебни заведения през изминалите няколко дни тя коментира: „Виждам воля и желание да се помогне и тези хора да се облекчат в този изключително тежък за тях момент, да им се спести излишно тежката бюрократична процедура. Това е много достойно.“

В реакция на съобщението на организацията във Фейсбук за нейните ангажименти към ученици, студенти и професионални музиканти с нея са се свързали български изпълнители от Ню Йорк, които вече организират концерт на български и украински музиканти на 11 април в консулството ни в Ню Йорк, а събраните средства ще бъдат дарени за музиканти – бежанци, приютени в България. „Българската музикална асоциация има готовност да им съдейства за настаняване, за осигуряване на професионални ангажименти и в организирането на събития.“ – съобщи още Марина Василева.

Интервю на Светослав Николов: