Работилници и лекции за космоса, разговор с астронавтите на борда на Международната космическа станция – инициативата „Ало, Космос! Говори България“ се пвоежда цял ден при вход свободен в „София тех парк“. Организатори са Атлантическият клуб в България, Посолството на САЩ в София и над 30 образователни организации в областта на STEM образованието. „С повече от 20 работилници, като например за ракетно гориво и изработване на лунни роботи, се стремим да вдъхновим посетителите. Свидетели сме на изключително сериозни участници – това са деца и подрастващи с ентусиазъм за работа в света на науката и космическите изследвания. Бъдещата българска научна интелигенцзия крачи в тази зала.“ – коментира пред bTV Radio Петър Бозаков от екипа на организаторите.

В лекции през целия ден светила от света на бизнеса, науката и образованието разкриват повече за космоса. Кулминацията ще е с видеоконферентна връзка с астронавтите на борда на Международната космическа станция. „Поканихме деца от цяла България да зададат най-новаторските и нестандартни въпроси, с които да покажем изследователския дух на българската младеж. Получихме 202, от които жури селектира 32, а накрая НАСА взема решение кои да бъдат зададени в разговора, който ще трае 20 минути. Независимо от техния избор, всичките 32 деца ще бъдат наградени. А още в 17 ч. пред залата ще изнесем видеокрани, от които публиката ще може да гледа събитието.“ – разказа още Петър Бозаков. Водещ на разговора с астронавтите от Международната космическа станция ще бъде колегата от bTV Новините Боби Лазаров.

„Събитието е стъпало към по-големи цели, към разширяване на партньорствата между България и света в полето на космоса. Стремим се да вдъхновим децата в любов към точните науки, да им покажев вълнението, което те могат да изпитат, ако ги изберат за професионалната си реализация.“ – посочи Петър Бозаков.

Интервю на Светослав Николов: