На 22 януари от 19.30ч. в Централния военен клуб в София ще се проведе концерт с избрани музикални шедьоври и емблематични оперни арии от гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт. По този начин ще бъде отбелязана 268 -та годишнина от рождението му. Събитието "Happy Birthday, Mozart!" ще се проведе под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, Посланик на Република Австрия в Република България.

Сред шедьоврите на Моцарт, които ще прозвучат, са Увертюра към операга „Вълшебната Флейта", Дивертименто в Ре мажор, „Малка нощна музика", арии от оперите „Дон Жуан", „Сватбата на Фигаро" и други. 

Билети ще откриете в мрежата на Ивентим

Публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на виртуозите от Quarto Quartet и приятели (в ансамбъла участват музиканти от Софийска филхармония, Софийски солисти и оркестъра на Българското Национално Радио). През 2006 г. Quarto Quartet печели конкурса "250 години Моцарт", а две години по-късно става лауреат на Международния конкурс за австрийска камерна музика с програма, включваща "Малка нощна музика".
 
Солист на концерта ще бъде носителят на наградите за творчество на Фондация "Никола Гюзелев" и "Кристална Лира" от 2022г., в категорията "Оперно изкуство", известният баритон Добромир Момеков, който с дълбокият си белкантов глас ще изпълни едни от най-известните Моцартови оперни арии.
 
Снимка: ПРоМА-Професионална Мениджмънт Агенция
 
Талантливата арфистка Деница Димитрова ще бъде в ролята на водеща и ще преведе публиката през живота на композитора, както и ще разкаже интересни факти за най-известните му произведения.
 
Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с цигуларя и създател на Quarto Quartet Иван Пенчев и оперния артист Добромир Момеков, разположено в звуковия файл: