Придобиването на кученце онлайн е бързо и лесно, но импулсивната покупка може да доведе до това да се окажете с болно кученце, емоционална болка и неочаквани разходи. “Малко.Бързо.Болно” е кампания на ЧЕТИРИ ЛАПИ, посветена на придобиване на болни домашни любимци и как това може да бъде предотвратено. 

„На първо място съветваме хората да не бързат да купуват кученце без преди това да са направили проучване за породата, която е най-подходяща за техния начин на живот“, сподели в ефира на bTV Radio Марина Атанасова, координатор „Програми“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

По думите й другото важно е покупката да се направи от реномиран и регистриран развъдник.

„Никога не трябва да се купува куче от улицата или от нечия къща или апартамент. Много е важно да се изисква паспорта на кученцето. Продавачът е длъжен да предостави паспорт за домашен любимец с попълнена информация в него, както за кучето, така и за собственика, номера на микро чипа и поставените ваксина. Трябва да следят и за това как изглежда кученцето – дали изглежда здраво. Ако има течащи очи, нос, мътен поглед, дали изглежда уплашено, то най-вероятно има нещо нередно“, допълни тя.

Задължително е купувачите да изискат и документ, който удостоверява плащането.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ са създали ексклузивно ръководство "Как да се подготвим и да се грижим за новото си кученце", което да Ви помогне да се подготвите за притежанието на кученцето.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Марина Атанасова.

Експертите съветват да не придобиваме домашен любимец импулсивно. Така ще избегнем страданието от закупуване на болно кученце.

Не само, че незаконната търговия с кученца носи големи рискове за хуманното отношение към животните, но и идва с рискове, които новите собственици не предвиждат:

Емоционални – Семейства с разбити сърца трябва да се справят с емоционалните сътресения от загубата на новия си член на семейството си

Финансови – Сметките за ветеринарен лекар не са евтини! Цената за лечение на болно или умиращо кученце може бързо да ескалира в хиляди.

Правни – Непредвидени карантинни разходи и справяне с фалшифицирани документи може да бъде дълъг и труден процес.