Над 40 000 украински граждани са директно подпомогнати от Българския червен кръст у нас. Това каза в ефира на bTV Radio Ясен Сливенски, директор на „Дирекция мениджмънт на бедствията“ при БЧК.

„Продължава националната кампания във всички области за приемане на материални дарения. Това са дрехи според сезона. Вече преминаваме към пролетни и по-леки дрехи. Всичко се търси в момента. Голяма част от хората, които пристигат, са само с един чифт дрехи. На ден, само в нашата централа, подпомагаме между 80-90 украински семейства, а понякога и повече. И това е само в един от пунктовете“, сподели той.

Открити са и няколко горещи телефонни линии, на които украинските граждани могат да получат различна подкрепа.

„Гореща национална телефонна линия за консултации и психосоциална подкрепа в контактен център, която работи всеки ден. Като във вторник, петък и неделя дежурят доброволци, владеещи украински. Отделно от това има открита национална телефонна линия по здравни въпроси, съвместно с Министерството на здравеопазването, която работи всеки ден от 08:00 до 20:00 часа. Там са подпомогнати над 300 човека“, каза още Сливенски.

На сайта на БЧК има и електронен регистър, в който има предложения за настаняване на украински граждани.

„Освен всичко това в БЧК се получават и заявки за възстановяване на семейни връзки за членове на разделени семейства“, допълни той.

Културните среди у нас също се включват в набирането на средства за пострадалите от войната в Украйна.

„Вчера в Арена Армеец имаше концерт на известен гръцки изпълнител. Днес пък има концерт в Зала 1 на НДК Зала 1 на „Фондацията“. По тяхно желание ще има наши представители и ще се осъществи фондонабирателна кампания“, каза още той.

Българският Червен кръст благодари на всеки, който се е включил в Националната благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Ясен Сливенски.

Можете да дарите чрез:

Онлайн дарения

SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Банкова сметка в лв.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

(За пострадалите от конфликта в Украйна)