В България за четвърта поредна година водещи специалисти от СБАЛАГ “Майчин дом” се включват с безплатни профилактични прегледи в инициативата ЕндоМарт 2022, в подкрепа на пациенти, страдащи от ендометриоза, част от световната кампания WorldWide EndoMarch. От 1 до 31 март ще се преглеждат жени, които имат съмнение за заболяването или са диагностицирани с него, или са пациентки с фамилна обремененост.

„Ендометриозата атакува жените точно в най-важната за тях и обществото възраст, т.е. репродуктивната възраст. Когато дълго време се неглижира, понякога първите оплаквания настъпват когато вече процесът е понапреднал. Лечението не е нито толкова лесно, нито толкова бързо. При едно по-напреднало развитие на болестта могат да бъдат загубени и голяма част от репродуктивните възможности“, сподели в ефира на bTV Radio д-р Иван Диков, управител на медицински център "Майчин дом" и Началник на ДКБ, СБАЛАГ "Майчин дом".

Целта на кампанията е да се повиши информираността за ендометриозата, която засяга 1 от 10 представителки на нежния пол в репродуктивна възраст и често води до редица проблеми, сред които безплодие.

В Осмомартенската седмица (7 – 11 март 2022 г.) ще бъдат безплатните консултации за детско юношеска гинекология. Прегледите ще се провеждат от д-р Диана Христова и д-р Наталия Петракиева, като са насочени към момичета от 0 до 16-годишна възраст. За прегледа задължително малките пациентки трябва да бъдат придружени от родител (настойник) и да представят необходимите лични документи за справка (акт за раждане на детето и лична карта на родителя).

Първият преглед, който категорично трябва да се направи, е когато е започнал да се води сексуален живот. След това веднъж в годината“, споделя д-р Диков.

По думите му ранната гинекологични прегледи могат да спестят редица проблеми в по-късна възраст и да запазят репродуктивните възможности на жените.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Иван Диков.

Профилактичните прегледи се провеждат от водещите специалисти на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, д.м.н., изпълнителен директор на „Майчин дом“; д-р Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“; д-р Дориан Босев и д-р Радко Тоцев.

Приемът е в 214 кабинет, а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 14:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 442.