Издаване на украински книги в България поде книжарница и културен център на столичната улица „Гладстон“ №32. Новите книги ще бъдат раздавани безплатно на бежанци във всички центрове, както и в библиотеките в София, Варна, Бургас и Пловдив. „Единственият начин да излезем от ужаса на войната е като дадем друга перспектива, особено за децата. В раниците им с документи няма място за книги“, заяви в ефира на bTV Radio „основният двигател“ на инициативата Десислава Алексиева, която е част и от екипа на Асоциация „Българска книга“.  

„Идеята възникна съвместно с Христия Веренюк и издателство „Чьорни вивци“. Издаваме 5 заглавия с тираж от 500 книги. Събираме средства за отпечатването им. Очакванията ни са, че ще покрием ¼ от нуждите на книги за деца от Украйна“, посочи Алексиева. Средствата се събират по сметката на фондация „Книги и деца“, като може да се направи и с виртуална покупка на книга или на място в горепосочената книжарница. „Заедно с дългогодишния лектор по украински език в България Оля Сорока, която се завърна от родния си Лвов, сме направили подкаст с аудиокниги, записани на украински език, които могат да се слушат безплатно от всяка точка на света“, допълни тя.

Чрез социалните мрежи две украински жени – майка и дъщеря от Киев вече са назначени на работа в книжарницата и културен център. „Те са в ежедневна връзка с близките си, когато е възможно, тъй като е възможно да са в бомбоубежищата“, разкрива Десислава Алексиева. По думите й, много издатели са се активизирали и участват доброволно в центовете за подкрепа на бежанци. „Подкрепяме всички международни инициативи, свързани с подкрепа на колеги –издатели от Украйна. Имахме разговори да посветим Пролетния панаир на книгата на хората от Украйна, които са в изключително тежка ситуация“, каза още тя.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Десислава Алексиева от екипа на Асоциация „Българска книга“ в звуковия файл: