„Трябва да кажа „Стоп на неглижирането на библиотеките“. Това е обида за библиотечната гилдия“, заяви в ефира на bTV Radio Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека, след като 1,7 млн. лв. бяха осигурени за музеи и галерии, както бе обявено от МК преди дни. „Нямаме информация защо библиотеките отпаднаха“, посочи тя. На празника на библиотекарите екипът на институцията, нейните читатели и приятели-автори и творци ще подкрепят актуализацията на бюджета на библиотеките в страната. Справедливите искания са за повече бюджетни средства на библиотеките за книги, дигитализация, съхранение на книжовното наследство, както и достойно заплащане на труда на библиотечните специалисти.

„8600 лв. е сметката за тока за миналия месец, а 18 000 лв. струва парното отопление на Столична библиотека. Не на последно място и заплатите на колегите, които работят на 850 лв. за бакалаври и 900 лв. за магистри, което е демотивиращо, а те работят професионално и успехите го доказват“, допълни Цинзова. По думите й, „ако няма актуализация на бюджета, мисля, че синдикатите готвят протест“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Юлия Цинзова- директор на Столична библиотека в звуковия файл:

Поети, писатели, музиканти се събират днес, 11 май, от 17.30 часа, пл. Славейков пред Столична библиотека, за да честват днешния празник на българските библиотекари . Георги Господинов, Мирела Иванова, проф. Михаил Неделчев, Калин Терзийски, Силвия Чолева, Владимир Зарев, Иван Ланджев, саксофонистът Иван Бороджиев и др. ще се включат в тържеството и ще подаряват на читателите свои нови книги с автографи.

Столична библиотека празнува с Ден на отворените врати и безплатни читателски карти. Институцията ще покаже различни експозиции, както и тематичната изложба „Библиотеката на София разказва“, представяща част от богатото книжно наследство на София, запазено за бъдещите поколения благодарение на всеотдайността и професионализма на стотици пазители на книжовността, работили в Столична библиотека за популяризирането на словото и знанието. През 2022 г. културното и духовно средище отбелязва завидни резултати- 72 хил. читателска аудитория , от която 5 хил. нови читатели от началото на т.г., с над 150 хил. раздадени книги за 4 месеца и новооткрит модерен пети филиал на библиотеката в София– в район „Овча купел“.

Първо по bTV Radio Цинзова оповести и новината, че на 19 май предстои откриването на нова читалня с книги от личната библиотека на Симеон Радев.