Млади софиянци направиха работещ с микроводорасли биореактор за пречистване на въздуха на закрито. Съоръжението вече се използва в столични училища. Членовете на екипа, направил разработката, се срещат в първия сезон на организираната от Столична община „Академия за визионери“. Завършването на проекта им отнема 6 месеца.

„Идеята тръгна от проблемите, с които най-често се сблъскваме – качеството на въздуха, това, че 90% от времето сме в затворени помещения, както и че по-голямата част от кислорода, който дишаме, е от микроводорасли. Посоката бе да направим океан в буркан.“ – разказа Денис Иванов пред bTV Radio.

В биореактора спирулината фотосинтезира и произвежда кислород. Експериментално са направени 100 реактора и 25 от тях вече работят в столични училища, като с тях работят децата. Така екипът постига и образователен елемент, ежедневно напомняйки, че трябва да сме отговорни към ресурсите и да ги опазваме, защото те са живот.

Екипът работи с двама ментори – архитектите Любо Георгиев и Елица Панайотова, които дават начални насоки. „Най-младият сред нас е на 17 години, аз съм студент по архитектура, имаме художник и също така – предприемач в областта на екологията, работила дълго време в чужбина. Получава се доста добре като синхрон и като екип, тъй като всеки има различен поглед върху нещата и допринася по своя уникален начин за развитието на проекта.“ – коментира Денис Иванов.

„Всички бяхме обединени от идеята да направим макар и малка екологична промяна в средата около нас. Децата са нашето бъдеще. Ако успеем да култивираме у тях градивни, а не деструктивни и консуматорски навици, ни чака по-добро бъдеще.“ – каза Денис Иванов пред bTV Radio.

Интервю на Светослав Николов: