Благотворителен календар с "Вдъхновяващи места за игра и спорт за деца в България" може да промени градската среда в София и в кризисен център в Стара Загора. “Целта е да покажем интересни дестинации за “игров туризъм” в България т.е места, на които децата ни да играят нови игри или да се включим в забавленията…. Това са съхранени, действащи, безопасни места за игра, които граждани и институции поддържат”, сподели в ефира на bTV Radio Мая Цанева председател на Сдружение “Безопасни детски площадки”.

Една от площадките е в Район “Слатина”, като отличен пример за съвместна работа между тях. Площадките за игра на страниците на новия календар се намират в градовете Пловдив, София, Стамболийски, Севлиево, Димитровград, с.Енина. Средствата от закупуването на календара се обвързва с договор или свидетелство за дарение, като дарителите ще бъдат информирани за разходването им. Голяма част от събраните суми ще бъдат вложени в подкрепа на Кризисен център на Сдружение “Самаряни” в Стара Загора за семейства и деца, жертви на насилие, който иска да обнови своя кът за игра.

Според Цанева, сезонът няма отношение към безопасността на местата за игра на малчуганите. “Детските площадки са на гражданите и общините и това е споделена отговорност“, посочи тя. „В България няма национален регистър на детските площадки. Докато той липсва и отговорността се размива между районни кметове, големи общини, други субекти, винаги ще има проблем за това кои и колко площадки са безопасни“, допълва Цанева. По думите й, „сигурността им се регулира от Наредба на МРРБ, която на всеки 3 години се удължава като действа, според която е заложено, че площадките трябва да отговарят на Европейските изисквания за безопасност. Така можем да продължим да ги привеждаме спрямо едни вероятно остарели изисквания още 15 години, а след това те няма да отговарят нито на изискванията на родителите и децата за безопасност и истинска среда за игра“.

До началото на лятото предстои изграждане на класна стая на открито в район “Подуяне” и разработване и представяне на Карта на класните стаи на открито в област София съвместно с учители и организации.

Чуйте повече за това, както и за благотворителния календар, в цялото интервю на Георги Митов с Мая Цанева - председател на Сдружение “Безопасни детски площадки”: