За първи път български деца и ученици говориха на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Инициативата „Ало, Космос! Говори България!" се осъществи благодарение на Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София.

„Това не беше празник само за децата, а за всички, които се интересуват от космоса, гледат към звездите, интересуват се от новите технологии. Знаят, че е модерно да си умен, да знаеш повече и да можеш повече“, сподели Боби Лазаров, който беше водещ на събитието.

Сред въпросите, които зададоха децата бяха: Има ли метеорологична прогноза в Космоса?; Може ли да снесе кокошка яйца на МКС?; Как празнуват рождените си дни и как МКС оцелява на бомбардировките на космическия боклук?

На всички тези въпроси им отговориха Тома Песке и Марк Ван де Хей, които са сред шестимата астронавти на станцията, която е в Космоса от пролетта.

„Астронавтите бяха изключително приятно изненадани и им беше интересно да отговарят на въпросите на децата“, каза още той.

Чуйте цялото интервю с Боби Лазаров в предаването „За града“: