За първи път български автор спечели най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli. Божана Славкова успя да да впечатли журито на конкурса със стихотворението „Дървото с некролозите“, което пише в памет на баща си. Заедно със своето произведение тя създава и поетичен филм. В тазгодишното издание участваха 711 автори от 104 страни. Българските поети Георги Гаврилов и Даяна Чобанова също достигнаха сред финалните 50.

„Аз съм най-младият поет, печелил този конкурс", сподели 19-годишната поетеса от Плевен  пред bTV Radio. „Не мисля, че живеем в прозаично време. Няма много реализъм, а много поезия. Опитах се да покажа общочовешкото. Всеки трябва да пише, за да се изразява спокойно, а не да прави войни", каза още Божана Славкова.

Божана Славкова е завършила специалност "Флейта" в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” в Бургас, но поезията, киното, визуалните изкуства и театърът съпътстват живота й. Младата надежда на българската поезия се вдъхновява от себе си, от празни пространства и от природата. Тя разкри, че основната награда е публикация на книга, като се обсъжда на какъв език ще бъде отпечатана.

Престижният конкурс Mili Dueli се провежда от 2012 г. по идея на босненеца Нермин Делич, който го създава, докато е още 17-годишен. Целта е да се насърчат мирът и толерантността по света чрез силата на стиховете.

Чуйте подробности в интервюто на Георги Митов с Божана Славкова, разположено в звуковия файл: