„Призовавам хората да бъдем още по-активни и още повече да търсим нашите права. Призовавам районната кметица да изпълни буквата на закона и да подаде оставката си, тъй като се вижда, че е некомпетентна и готова да управлява този район. Ние буквално дарихме и подарихме нашето доверие и останахме за пореден път излъгани“. Това заяви в ефира на bTV Radio Цанко Донков от гражданската онлайн платформа “Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето”.

Припомняме ви, че Росина Станиславова e с установен конфликт на интереси от Антикорупционната комисия за нарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Кметът на столичния район „Красно село“ обжалва решенията на КПКОНПИ, които се намират в съдебна фаза.

От 2020г. до 2022г. Цанко Донков и съгражданите му активно входират заявления за достъп до обществена информация с въпроси за развитието на района, извършваната дейност и битови условия, чийто отговор е в 14-дневен срок. Отговори от районната администрация липсват. Отчетност пред Столична община за изразходваните публични средства за 2020г. – също.

Снимка: Цанко Донков

„Поддържането на чистотата в междублоковите  пространства и в детските градинки и площадки е пряка отговорност на районната администрация. Всичко останало се поддържа от фирмата по чистота, обслужваща района“, пояснява Донков.  В отговор на негово запитване се оказва, че за 2021г. първоначалният бюджет по перо “Чистота” в район „Красно село“ е бил 380 000 лв. „Въпреки изключително влошеното  състояние на чистотата на междублоковите  пространства и  детските градинки са изхарчени  380 794 лв“, недоумява Донков. Той сподели тревогата си за множеството сметища по ул. "Костенец", които са разположени недалеч от офиса на районната администрация и в близост до жилищни сгради. За случая вече е сезирано Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Снимка: Цанко Донков

Средствата, предназначени за текущи ремонти на улици и тротоари, са върнати в пълен размер от районната администрация на Столична община. През 2020г. са върнати 461 684 лв т.е 100 процента от отпуснатата сума от Столична община. „Миналата година получихме отговор, че има проблем по обществената поръчка за тези пари. За тази година получаваме отговори в същия дух- „заради некачествени ремонтни дейности““, коментира Донков. През 2020г. за основен ремонт и реконструкция на детски градини заделената сума е била 2 349 373 лв, като върнатите средства от район "Красно село" са в размер на 953 024 лв. Един от многобройните примери за лошото състояние на пътната инфраструктура в района е ул. „Тумба“ в кв. „Хиподрума“.

 

Снимка: Цанко Донков

„Успяхме да съберем над 900 лв. за опожарен апартамент в столичния квартал „Хиподрума“. „Сумата е дадена от сърцата на всички нас, които споделяме доста труден период от годината. Изразяваме готовност да помагаме, както винаги сме го правили“, посочва Донков. Над 8200 граждани се присъединиха към "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето" и техния брой продължава да расте.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Цанко Донков: