Гражданите постепенно свикват с изискването за задължителна валидация на картите в градския транспорт в София, каза в интервю за bTV Radio изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

„Това, което виждаме в системата от началото на годината е показателно. Само за 3 дни имаме толкова валидации, колкото за половината месец декември, което показва, че голямата част от столичани нямат проблем с това. Хубавото е, че и досега голяма част от пътуващите също валидираха превозните си документи. Те вече имат изградени такива навици и аз мисля, че ще е въпрос на няколко седмици, месец с това нещо да свикнем. Контрольорите в градския транспорт ще бъдат толерантни през този период, редовно ще подканяме хората да валидират превозните си документи, и съм убеден, че не би следвало да се създават неудобства. Гратисният период, в който контрольорите няма да глобяват, ще бъде месец и половина – два и по-нататък ще следим дали някакви трудности срещат хората, за да започнем бавно и постепенно и в наземния транспорт да пътуваме така, както и в метрото“, коментира Димитър Дилчев.

Той посочи, че валидирането на карти и билети с код не е нещо ново за хората, които пътуват с метрото.

За пътуване в метрото това се изисква вече повече от 15 години и всеки, който е ползвал метрото, което се разширява и става все по-добро, знае, че за да пътува трябва да извади своята карта или хартиен билет подготвен, да го валидира и след това да се качи в превозното средство. Този начин на работа, освен застраховката, което е изключително важно, не дай Боже, в случай на инцидент, е изключително важно, за да даде възможност на Центъра за градска мобилност в течение на няколко месеца да събере достатъчно голяма база данни и информация за навиците за пътуване на столичани – кога, къде, как прекачват най-често, къде се получават най-много валидации, по кои маршрути има нужда да се увеличават или намаляват, да се коригират разписания, да се оптимизират маршрути“, посочи Димитър Дилчев.

Цялото интервю с отговори на едни от най-често задаваните въпроси от гражданите можете да чуете на звуковия файл.