С четири медала се завърнаха от Международната олимпиада по математика и информатика, провела се в Индонезия, четиримата ученици от българския отбор. Със сребърни медали бяха отличени Атанас Димитров от Софийската математическа гимназия и Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна, а с бронзови – Мартин Копчев от Природоматематическата гимназия в Габрово и Андон Тодоров от Софийската математическа гимназия. Ръководители на отбора бяха Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев – студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Международната олимпиада по информатика е създадена в България през 1989 г. по инициатива на акад. Благовест Сендов. „Отборът се представя традиционно силно и се подбира от националната олимпиада по математика в три кръга – общински, областен и национален. На финалния етап се определя разширен национален отбор от 12 ученици. От него през състазания и подготовка се избират четирима за международната олимпиада.“ – разказа за механизма на селекция и подготвяне на отбора Емил Келеведжиев пред bTV Radio.

През двата състезателни дни учениците работят индивидуално по пет часа по задачи от алгоритмичен характер и трябва да намерят максимално ефективен начин за програмиране. За успеха в представянето Емил Келеведжиев разказа: „Участниците ни са високо самомотивирани. От друга страна, се получава равноправие между учениците и ръководителите. Много от задачите и на нас като ветерани трудно ни се удава да ги решим. Атмосферата на равноправие между обучаеми и обучаващи дава доста добри резултати. Учениците не се чувстват под диктатура, а общуваме на равноправни начала.“

Интервю на Светослав Николов: