„Героите не са мъртви, а те живеят у всеки от нас. Идеята е всеки ден да си спомняме за Ботев и Левски и да учим децата си, че са дали живота си за страната ни“, сподели в ефира на bTV radio кинорежисьорът и основател на проекта „Незабравимата България“ д-р Искрен Красимиров. „Не виждам смисъл да си татуираме ликовете на Ботев и Левски по телата, героите ни нямат полза от това. Патриотизмът е да правиш по нещо малко всеки ден и така да направим нова България.

В деня на 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на родината герои д-р Красимиров обикаля България, за да запалва искрицата на родолюбието сред младите, „а не да ги заливам с факти и цифри“.

„Най-важният урок е да се цени историята, вместо да се ценят западните екшънмени“, подчертава Красимиров. „Всеки ден живея с Ботев и Левски и всеки ден разказвам на младите за тях. Трудните времена ме накараха да преосмисля формата на моите уроци. Създадох филмово-театрален спектакъл по родолюбие, в който има и поезия. Когато вляза облечен като Ботев или Левски, веднага грабвам вниманието им. След това идва речта и филмите“, добави творецът. Сред киношедьоврите на д-р Красимиров са лентите, посветени на Ботев и Левски, както и Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, Георги С. Раковски, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Иван Вазов.

„За мен сирени има всеки ден, защото всеки ден се прекланяме пред техните подвизи с децата. Идеята е всеки ден да си спомняме за националните ни герои и да учим децата си, че са дали живота си за страната ни“, посочи създателят на проекта „Незабравимата България“.  

Чуйте повече в интервюто на Георги Мигов с д-р Искрен Красимиров.