„В България имаме невероятен мед и трябва да го използваме повече, а не да се прехласваме към не толкова локални храни“. Това заяви в ефира на bTV Radio д-р Райна Стоянова от УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“. Според ендокринолога и специалист по здравословно хранене, медът е силен имуностимулатор и имунорегулатор, подходящ за подготовка за грипния сезон. Тя предупреди, че медът може да бъде алерген, като всичко зависи от моментната реактивност на организма. "Трябва да сме внимателни в по-ниската възраст", отбеляза д-р Стоянова.

Тя счита, че има митове по отношение на кристализирането на меда. „Той не губи качествата си, когато кристализира…. По-тъмният мед може да е по-богат и с повече антиоксиданти и ензими“, подчерта медикът. В зависимост от наличието на нарушение на въглехидратната обмяна, се препоръчват до 5 супени лъжици мед дневно. Ако пациентите имат диабет - до 5 чаени лъжички. За децата може да се приложи една супена лъжица в чаша мляко.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с д-р Райна Стоянова от УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“, разположено в звуковия файл:

Сред полезните свойства на меда се откроява подобряването на храносмилателните процеси, като се препоръчва на спортисти. Консумацията на бърз въглехидрат в.т.ч. мед помага за преодоляване на махмурлука. „Не е доказано чрез научни проучвания, но се смята, че медът е либидоносна храна. Все още няма доказателства за влиянието на меда върху щитовидната жлеза", посочи още д-р Стоянова.

„Трябва да четем етикета и да избягваме подобията на мед. Доверявайте се на качествени източници!“, призовава д-р Стоянова. Тя се включва в кампанията „Кажи Да на меда!“, която предоставя дигитална книга с повече информация за полезните качества на натуралния продукт. Онлайн изданието е достъпно на сайта www.istinskimed.bg