На 21 януари 2022 г. от 08.30 до 11.30 ч. пред районната администрация на гр. Нови Искър, ул. „Искърско дефиле“ до МЦ 31 ще бъде разположен мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. От 12.30 до 15.30 ч. пунктът ще е в кв. Челопечене на ул. „Ангел Маджаров“/ на площада срещу кметството / в район „Кремиковци“.

Всички жители на районите могат да се възползват от услугата напълно безплатно. Опасните отпадъци, които ще бъдат събирани, са: живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни),  лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност.

„От въвеждането на системата в Столична община са събрани до момента 53 тона опасни отпадъци“, коментира в ефира на bTV radio д-р Ралица Ангелова- изп.директор на компанията, която отговаря за събирането и извозването на опасните отпадъци. „И в Столична община, и в останалите 33 общини, са събрани 92 тона“, уточни тя. „Има и услуга от Столична община за събиране от адрес, като отпадъците трябва да бъдат в количество над 1 кг.“, подчерта д-р Ангелова. „Всички опасни материали трябва да се съхраняват в затворени съдове. Не бива отпадъците да се оставят в ръцете на хора, които не са запознати с опасните им свойства“, съветва специалистът. По думите й, те не бива да се изхвърлят и в контейнерите за твърди битови отпадъци – опасно е за преминаващи, а и за тези, които ще ги третират.Достъпът до тях може да доведе до злоумишлени действия.

Понастоящем 34 общини, в които живеят 3 млн.души, обхваща Системата за разделно събиране на опасни отпадъци, създадена от 2011г.. Аврен, Варненско, и Балчик са сред новоприсъединените към нея.Безвъзмездното събиране на опасни отпадъци от домакинствата от посочената общинска територия се извършва по предварително определен график.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с д-р Ралица Ангелова в звуковия файл:

Графикът за Столична община за 2022г. ще откриете ТУК, а през февруари предстои да бъде утвърден графика за пунктовете в страната от общинските администрации.Опасните отпадъци ще се приемат от домакинствата, след предварително подадена заявка на универсален телефонен номер: 0700 11 750 (на цената на един градски разговор) и в Мобилен събирателен пункт веднъж месечно, без заплащане от страна на гражданите. Обажданията се приемат с оператор от 9.00 до 18.00 ч. през работните дни и чрез телефонен секретар през останалото време. Транспортирането и обезвреждането се извършват при условията на издаденото от МОСВ разрешение за дейности свързани с опасни отпадъци.

Снимка: Балбок