„Шофьор със сънна апнея е опасен за обществото“. За това алармира д-р София Ангелова в ефира на bTV Radio.  „За съжаление, това е един миг. Заспивайки на волана, водачите губят контрол върху автомобила и се стига до ПТП. Посланието ни е всеки да се замисли“, сподели авторитетният пулмолог.

Симптомите на сънната апнея са нощно хъркане с т.нар. „апноични паузи“ и дневна сънливост, подчерта д-р Ангелова. Тя предупреди и за опасности на работното място, които са разположени на високо, тъй като може да доведе до риск за живота. Всеки 5-ти мъж и всяка 10-та жена страда от сънна апнея, отбеляза специалистът, като открои пациентите със затлъстяване или с наднормено тегло.

„Сънната апнея се лекува, въпреки че не се поема от НЗОК. Когато се говори, може да стигнем до преговори за промяна“, счита д-р Ангелова.

В тази връзка предстои съвместна кампания на българските пулмолози с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която ще бъде обявена на 24 ноември – Световния ден без тютюнев дим.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с д-р София Ангелова, разположено в звуковия файл: