В Световния ден на снега - 22 януари, събота, от 10ч. на плаца пред хижа „Алеко“ предстои „Витоша зимен фест“ 2022. Седмото издание ще премине под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“. Най-новата дисциплина в колоезденето - сноубайк, ще направи официален световен дебют по време на „Витоша зимен фест“ 2022. Състезанията у нас и държавното първенство на Франция са първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. Началото ще бъде дадено от Изабела Янкова, която е европейската шампионка за жени, станала носителка на световната купа за девойки с три победи в последните три старта.

В проявата, инициирана от „София – европейска столица на спорта“, ще има и надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри и др. Ски алпинизмът стартира в 9.45ч. От 11.00ч. започват останалите събития, като награждаването ще бъде от 13.30ч. Всички гости на събитието ще могат да се включат в първата на Витоша „Шейни зона“, която работи за втора поредна година при максимален капацитет.

„Събитието е съгласувано с всички институции, които работят в планината. Осигурили сме линейки и медицински лица“, заяви в ефира на bTV Radio Дамян Диков- изп.директор на Фондация „София - Европейска столица на спорта“. По думите му, „лифтът ще работи на пълни обороти. Автобусите от линиите за градски транспорт са на често и представляват добър начин за превоз в планината. Събота и неделя е натоварено на Алеко и стигането с кола е трудно“.

„Успяхме да обновим 3 туристически алеи, 8 неработещи чешми, тоалетни, беседки и зони за почивка. С помощта на алпиниста Дойчин Боянов премаркирахме голяма част от планината. Работим максимално за обновяване на туристическата маркировка. Успяхме да направим и велотрасета с по-различно маркиране“, каза Диков.

Над 120 събития организира Фондация „София - Европейска столица на спорта“, сред които на 13 февруари в местността Офелиите ще се проведе Зимен семеен празник.

Повече подробности ще откриете в интервюто на Георги Митов с Дамян Диков: