Изпитанията и проблемите са, за да излезем на верния път, казва журналистката Даниела Кънева - голям познавач на философията на Изтока и на страни като Япония, Китай, Индия. Дни преди началото на годината на черния воден заек, разговаряхме с Даниела Кънева за философията на Изтока. Тя е първият български кореспондент на БТА в Япония, както и първата жена чуждестранен кореспондент, акредитирана в Япония. Многократно е пътувала до страните от Изтока, правила е интервюта с редица лидери, сред които и Индира Ганди. Взема и последното интервю със сина й Раджиф Ганди.

Пред bTV Radio Даниела Кънева заяви каква година очаква:

Аз очаквам една по-добра година. Светът върви към по-добро. Има изпитания, има проблеми, но те са, за да излезем на верния път. И както пише в санскритските текстове, когато стане нещо и мислиш, че е катастрофа, не се отчайвай, търпение! Ще видиш, че то става, за да прочисти пътя. Има красота в света, има добри неща, но са мигове, които трябва да се организираме и да не изпуснем. Не сме господари на Вселената, на природата, но сме господари на плюса и минуса в себе си и ние сме тези, които вървим към плюса, към позитивното. Тази година на заека и това столетие, 21 век е векът на положителното мислене, както казват големи духовни учители. Трябва да забелязваш в себе си не това, което си сгрешил, а това, което си успял, да виждаш в другите хора не това, което са сгрешили, а което са успели. Да се водиш по това, което е доброто, да не се тюхкаш непрекъснато за изпитанията и това, което не си успял и само така може да има по-добър и по-човешки свят!“

Хората на Изток имат генното умение да запазват мъдростта от древността до днес и да надграждат. В това отношение ние, до тези истини, до които стигаме в един по-дълъг житейски път на тази земя, те като че ли се раждат, не знам дали го осъзнават или не, с едно умение да се адаптират, да живеят съобразно космическия, вселенския порядък. Ние, българите, доста време в историята ни, която е повече от 13 века, сме такива по гени. И йога, и бойните японски изкуства, и аюрведа, и тибетската медицина са учения за здрав дух – здраво тяло, как човекът да бъде в хармония с вселенския ред и порядък и да живеем в синхрон със земята. И пчелата, и рибата знаят за какво са на този свят, и правят това, за което са тук. Само ние, земният човек върви срещу себе си и срещу природата. На мен ми се струва, че тази пандемия, независимо колко са догадките и предположенията как и защо се е появила, идва да покаже това, което миналата година на концерта на Виенската филхармония тогавашният диригент каза. Той каза – искам да ви пожелая за миналата година, но тя беше много трудна, на тигъра, ние всички в оркестъра свирим на различни инструменти, но всички свирим в хармония и се получава тази музика. Сега в момента стават огромни промени според астролозите във Вселената, има едно пренастройване на енергийните потоци. Аз съм много щастлива, че доживях момента, в който учените доказват, че всичко, което виждаме е енергия. Независимо дали видима или невидима. Самият човек, всеки един от нас е енергия. Учените вече доказаха, че от милиардите земни хора, всеки един има геном, който е уникален и неповторим. Всеки един от нас носи всички слоеве на вселенската енергия. Ние на земята сме различни, но ние сме част от едно цяло“, каза още Даниела Кънева.

Цялото интервю пред водещата Надежда Василева можете да чуете на звуковия файл.