70-годишната история на държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ни е дала многобройни поводи за гордост, а всяка нова негова изява е истински празник.

„Самият Филип Кутев с основаването поставя фолклора на една професионална плоскост. Т.е. изкарва фолклора на сцената и го прави изкуство. Това е много голяма чест, но и много голяма отговорност“, сподели в ефира на bTV Radio Георги Андреевдиректор и диригент на ансамбъла.

Основаният през 1951 година от композитора Филип Кутев ансамбъл-възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура с концерти както в Европа, така и в Азия, Африка и Америка. Най-характерните музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци Филип Кутев и Маргарита Диковa, продължено и в наши дни от Елена Кутева, Георги Андреев, Ивайло Иванов.

„Аз лично мечтая за едно – Ансамбъл „Филип Кутев“ да стане визитна картичка на България пред света“, каза още Андреев.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Георги Андреев. 

Този февруари ДФА “Филип Кутев” ще честват своята 70 годишнина с три ярки концерта:

На 18 февруари - “НАЧАЛОТО”- ще чуем и видим музикални и танцови произведения съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка “Тракийска сватба”.

На 19 февруари - “ПЪТЯТ”- ще се насладим на премиерата на три нови произведения на ансамбъла, както и на участието на специалните гости - професионалните ансамбли “Пирин” и “Тракия”.

На 20 февруари - “НАСЛЕДСТВОТО”- ще се докоснем до фолклорно и сценично изкуство на ансамбъла. В този концерт специалните гости ще бъдат ученици от Национално училище за танцово изкуство – София ; Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел и Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“

И в трите концерта, заедно с оркестър и хор на ансамбъла, специално участие ще вземе невероятната Петя Панева от „Гласът на България“.

Тържествените концерти по повод 70-годишния юбилей на ДФА “Филип Кутев” се провеждат под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев, и ще сложат началото на национално турне, което ще се проведе през 2022 година.