Вторият епизод на рубриката „Гласът на киното“ в ефира на bTV Radio посреща кинокритика Деян Статулов. Той разказа пред водещия Светослав Николов за промените във философията на наградите Оскар, както и в подбора на филмите в надпреварата, техния произход и актьорски състав.

„Има тенденция през последните няколко години, че Американската филмова академия се отваря за света. Ако приемем, че „Оскарите“ са създадени с цел да бъдат номинирани и наградени най-добрите американски творци и филми, то сега не е така. Ще припомня на слушателите, че когато е създадена тази академична награда целта е била чисто комерсиална – да се увеличат приходите от филмите...и достойно да бъдат възнаградени и актьорите…Това си беше чисто американска награда, но с последните години се вижда, че все повече чуждестранни филми попадат в елитната селекция. Филми, които през 90-те бяха съвсем малко, а сега са много повече. Това сочи промяната във философията на наградите Оскар.

„Това, което прави впечатление тази година е, че разнообразието е ужасно голямо…като в надпреварата участват филми от Бутан, Япония и др…..Когато „Паразит“ взе филм на годината, имаше много силни американски филми и сякаш тогава американската академия се побоя да награди американски филм.“

В „Месеца на Оскарите“ тема на разговор стана и филмът „Черен в клана“, който е премиерен за телевизионния екран и тази вечер може да бъде гледан от 21 ч. по bTV Cinema. С режисьор Спайк Лий филмът говори много интелигентно и с чувство за хумор за проблемите на чернокожото общество в Америка.

Целият разговор на Деян Статулов и Светослав Николов в ефира на bTV Radio можете да чуете тук: