След като в продължение на две години се фокусираше върху учениците и по-малките деца, в третото си издание програма „Ваканция“ Sofia BG - Спорт и младежки дейности на Столична община поставя специален акцент и върху младежите. До края на юли всички те имат свободен и безплатен достъп до спорт, туризъм и много занимания по интереси. „Организирали сме над 30 дейности в 50 точки на града.“ – съобщи пред bTV Radio Ирена Димитрова – ръководител на дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община.


Сред спортните занимания са волейбол, плуване, хандбал, тенис на маса и на корт, лечебна изправителна гимнастика. С участващите ще работят над 150 треньори. „Тази година изградихме две нови интерактивни площадки по приложно колоездене в „Младост 3“ и „Дружба“. Там всеки петък ще има лектор по безопасност на движението и по майсторско управление на велосипед. С екипите на Българския младежки червен кръст ще се провеждат безплатни обучения по първа долекарска помощ. Професионални спортисти ще обучават децата и младежите в стрийт фитнес.“ – описа част от акцентите в програмата Ирена Димитрова.

В програма „Ваканция“ ще бъде дадена възможност за опознаване на историята на София. Детски приложни ателиета организира Регионален исторически музей – София, като тази година ще бъде предоставен достъп и до архитектурното ниво на базиликата „Св. София“. Два пъти седмично ще се провеждат туристически обиколки из забележителностите в центъра. За връзка с природата ще има походи към Витоша.

„Програма „Ваканция“ предлага не просто занимания, а общуване с връстниците. Към настоящия момент имаме огромен интерес към нея. Нека децата да опитат нещо разнообразно и различно, така че да изоставят електронните устройства и да се насочат към живата емоция и пълноценното общуване.“ – каза още Ирена Димитрова.

Интервю на Светослав Николов: