На 1 февруари 2024г. от 19.00ч. на ул. "Славянска" №8 в София /в пространството на КУПЕ/ ще се състои премиерата на изданието "Затвор - изкуство зад стените". 
Негови автори са Габриела Георгиева, Аделина Бонева, Златина Желева, Димитър Коцев- Шошо, Стефан Чурчулиев, Светлин Стоев и фотографите: Цветан Четъшки и Николай Пандев. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" - програма "Социално-ангажирани изкуства". 
 
Какво е да правиш изкуство зад решетките? Как престъпниците се превръщат в артисти? Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с режисьора Димитър Коцев- Шошо и един от съавторите Светлин Стоев от Сдружението "Advertising Artists", разположено в звуковия файл: 
 
"Хората, които са зад решетките, не са там случайно. Те са извършили престъпление, за което са били осъдени. Колкото по-тежко е било престъплението, толкова по-дълго ще лежат. Точка. Няма какво да се занимаваме с тях. Обществото има толкова много по-болезнени проблеми, които имат нужда от нашето внимание, съпричастие, помощ. Как може да се занимавате с някакви престъпници, докато има дори една гладуваща старица, дори едно изоставено дете или бездомник?
С текстовете и образите в тази книга, с историите за нашите срещи в затвора смятаме да отговорим на тези въпроси", споделя Димитър Коцев- Шошо.
 
Оценката на арт-програмите в затвори по света, показва, че освен че подпомагат креативността, комуникативността и мисленето, те приучават затворниците към дисциплинирана и фокусирана работа изобщо. Търсенето на точната дума при писането на текст, улавянето на конкретно изображение при рисуване, запомнянето на реплики за определена роля не е никак лесно. Именно чрез полагане на подобни усилия се разбира стойността на собственото удовлетворение при постигането на даден резултат. Творческият процес е придружен и от допълнителното удовлетворение да покажеш на останалите от общността какво си създал.
 
Съществуват множество други ефективни житейски умения, които изследванията свързват с арт-образованието и творческия процес: склоността към експеримент, желанието да се учиш от грешките си, самокритиката, саморефлексията, целеполагането, съвестността, увереността, че можеш да постигнеш положителна промяна в своя живот.