Столична библиотека откри пети филиал в София в район „Овча купел“ – трета нова локация на Библиотеката на София за последните шест години. Адресът е ж.к. „Овча купел“ 1, ул. „Петя Дубарова“, бл. 415, вх. А. На празника присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, кметът на района Ангел Стефанов, първи секретар на Посолството на Украйна в България Ирина Козик, ученици от 149. СУ „Иван Хаджийски“ и 88. СУ „Димитър Попниколов“, които получиха безплатни читателски карти и дарения от нови книги за училищните им библиотеки. Само за 2 часа след откриването на филиала читателската аудитория на Столична библиотека се увеличи с над 100 души – жители на район „Овча купел“. Осигурени са комфортни условия за читателите и посетителите – оригинални пространства за четене и занимания – Зона за художествена литература, Детски кът, Зона за четене и Зона за учене, Модерна техника, Свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката и др.

 

„Литературата е убежище, спасителен пояс  и обучение. Имаме 140 хиляди заети книги  и 16 хиляди читатели; 3000 нови читатели за два месеца…. Представители на украинското посолство се обърнаха към нас с молба да направим украински кът. Готови сме да приемем децата на бежанците в детски центрове да се занимават с четене, рисуване, да се срещат с автори“, сподели в ефира на bTV Radio директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова. Тя подчерта, че създаването на тази нова културна точка в креативната инфраструктура на София е в приоритетите на културната институция от 3 години. „Благодарение на районния кмет се намери помещение, СОС одобри, а столичния кмет подписа заповед“, посочи Цинзова.

 Филиалът, който разполага с ценен книжен фонд от 3200 нови книги, получи от Посолството на Украйна дарение от 100 книги на украински език за новия украински кът. „Партньори са училища и детски градини в район „Овча купел“ и се надяваме те да са нашата мрежа. Надявам се да е наситено с културни събития“, отбеляза Цинзова. Всяка събота новият филиал на Столична библиотека организира безплатно детско арт ателие, което стартира на 19 март, с младия художник Димитър Кърджилов, часове за цифрова грамотност и срещи с писатели. Осигурени са и безплатни читателски карти до съботния ден.

През последните години Столична библиотека, като най-голяма публична библиотека в страната – с над 72 хил. читатели, уникални книжни и дигитални ресурси, продукти и услуги, има проактивна политика за привличане на различни читателски публики, разкриване на модерни арт пространства, създаване на дигитални центрове и платформи, търсене на креативни формати на общуване с потребителите. Един от основните приоритети на Столична библиотека е откриването на филиали в районите на столицата, където гражданите имат ограничен достъп до качествени културни услуги и нови книжни ресурси. За последните шест години Столична библиотека създава три нови филиала: в район „Студентски“, първия в България мобилен филиал – Библиобус, и сега – в район „Овча купел“.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с директора на Столична библиотека Юлия Цинзова в звуковия файл: