Днес ще се състои церемонията по връчването на наградата от конкурса за най-добър проект на оригинална и новаторска визия за културно наследство през XXI в. Конкурсът следва провеждането на Европейския форум „Архитектура и политика на ХХ в. – от изобретение до културно наследство“, организиран от Френския институт в България през лятото в София. Конкурсът след това бе обявен от Френския институт в България, „Институт Сервантес – София“ и фондация BilbaoArte. Голямата награда е един месец резиденция  в Центъра за артистични проекти в BilbaoArte в Испания. Задачата на архитекти и дизайнери от цял свят бе да представят своите новаторски и оригинални визии за паметника „Бузлуджа“.

„Най-много бяха участниците от България и Испания. Довечера ще представим проектите, ще наградим отличения, ще връчим и специална награда.“ – разказа в студиото на bTV Radio Ирина Петреску – аташе по културното сътрудничество към Френския ниститут в България. Тя съобщи още, че на събитието ще присъства архитектът на сградата – 93-годишният днес Георги Стоилов – почетен председател на журито. Проектите на кандидатите оценяваха и Хавиер Ряньо – визуален артист и Директор на BilbaoArte и председател на журито, Алфредо Гастиасоро – архитект, ръководител на департамента „Развитие и нововъведения“ в общината на Билбао, Аитор Ортис – архитект-фотограф, снимал „Бузлуджа“, Стефан Стоянов – архитект, Мария Василева – директор на галерия „Структура“ в София, Мария Луиса Сантос – директор на „Институт Сервантес“ и Ирина Петреску – аташе по културните въпроси – Френски институт в България.

По повод церемонията по връчването на наградите от конкурса Френският институт в България ще излъчи онлайн по своя YouTube канал видео записите от Европейския форум „ Архитектура и политика през ХХ в. – от изобретение да културно наследство“, направени от Стефан Стефанов.

Интервю на Светослав Николов с Ирина Петреску – аташе по културните въпроси – Френски институт в България. Превод – Блага Делчева: