Увеличение в рамките на 10-15% ще има за дневните ски карти в най-големия зимен курорт у нас Банско. Това каза в ефира на bTV Radio Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен“ АД. Причината е повишената цена на ел. енергията. През сезон 2020/2021 картата се е продавала за 70 лв. за възрастен.

„Още не сме я определили, защото и ние сме зависими от цените на горивата и електричеството“, допълни той. До 18 декември се запазва цената за сезонната карта – 1300лв. След това цената ще стане 1500 лв.

Според Обрейков обаче концесионерът ще претърпи големи загуби през този сезон.

По думите му вече е започнала обработката на пистите, но все още няма условия за ски.

 „На места има над 70см. сняг и започнахме да обработваме пистите, които са подходящи за това. За момента нямаме готовност да отворим, защото горната част в курорта е покрита с достатъчно сняг за скиорите, но проблем е долната част, където трябва да осигурим слизането. Който се качи горе, все пак трябва да има условия да слезе със ски, за да не ползва лифта за слизането“, каза Обрейков.

Според него пистите ще заработят още преди 18 декември, за когато е обявено официалното откриване на зимния сезон в курорта. „Чакаме, разбира се, и студено време, за да можем да произвеждаме сняг“, каза той.

Зелен сертификат няма да се изисква за качване в лифта, но маските ще бъдат задължителни в кабинките, както и спазването на разстояние между туристите.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Иван Обрейков.