На 26 юни /неделя/ от 9.30ч., пред стария Бар Шишарка ще се обединят жители и гости на  “Княжево” за почистване на пътеките до „Бялата вода» на Витоша. Те се организират с помощта на гражданската платформа „Княжевецъ“, а инициативата е подкрепена от Район „Витоша“ в столицата. Отводнителните канавки по протежение на туристическата пътека над стария Бар Шишарка са се затлачили с времето, което налага почистването им. За да се минимизират щетите върху самата туристическа пътека при по-дъждовно време е важно канавките да бъдат проходими, отбелязват организаторите.

„Около 300 метра ще можем да почистим от канавките, което ще бъде в плюс. Най-много радост носи участието на децата, които също приканваме да се включат“, заяви в ефира на bTV Radio Любо Стефанов от гражданската онлайн платформа „Княжевецъ“. По думите му, „създаването на полезни навици у гражданите е бавен процес. То е като при карането на колело- бавно е, трудно е, но не се забравя в годините. Има много млади хора, които са въвлечени в такива инициативи“.

Стефанов подчерта, че гражданите са спрели планираното изграждане на тунел от Околовръстния път към Княжево: „успяхме да се преборим този тунел да не се случи, благодарение на вашата медия. Ще имаме велоалея, както е заложено в ПУП и по плана за устойчиво развитие, безопасен достъп до жилищата на хората и спестихме много средства за отводняване“. Той посочи, че „предстои разрушаването на емблематична фабрика от царско време, която се намира в района. Имотът е около 15 дка. и вече е частен. Фабриката не функционира от края на миналия век, а собственикът е планирал да построи 7-8 сгради по 6 етажа“. Любо Стефанов припомни, че „Княжево се отличава от повечето съвременни квартали в София по богатата си история. Много фабрики и предприятия от миналото, които са съсредоточени там са докарани до такова състояние, че не могат да бъдат спасени. Желанието за голяма печалба от жилищното строителство ги обрича на разруха“. В миналото е имало над 15 предприятия, а днес остават един завод и книжна фабрика.

Ярък пример за неадекватно стопанисване е Банята в Княжево, която е собственост на Министерството на здравеопазването. Според Стефанов, дори и да бъде прехвърлена на Столична община, от там са заявили липса на интерес, тъй като зданието попада в зона за разширяване на пътя: „най-старата баня в София е център за здраве. Безсмислено е водата, която природата ни е подарила, да изтича в канала. Банята е най-малка и инвестицията би се отплатила със сигурност, но няма инвеститор, който да вложи средства само за 10 години, а за 15-20 години“.

Гражданската активност в района води и до обнадеждаващи резултати. В местността „Карпузица“ се планира поставянето на второ „сърце“ за капачки от популярната благотворителна инициатива, а мечтата на жителите на Княжево е да направят Музей за история на Княжево.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Любо Стефанов от гражданската онлайн платформа „Княжевецъ“, разположено в звуковия файл: