“Напоследък през кабинетите преминават между 20 и 25 деца дневно на 12-часова смяна. По Коледа и Нова година минаваха по 60-70 на ден”. Това заяви в ефира на bTV Radio доц. Гергана Петрова – началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ “Александровска”. По думите й, се забелязва “временно успокоение на топката”, но това е “като затишие пред буря”.

 

Според медицинския специалист, се регистрират сериозни последствия от усложненията след вирусни заболявания при децата, като пневмонии, тежки ангини, отити. “Разликата между грипа и респираторно синцитиалния вирус е липсата на болки по тялото при вируса. Иначе протичат едно към едно – с висока температура, отпадналост, липса на апетит, болки по тялото”, уточни доц. Петрова. Тя подчерта, че най-много боледуващи от грип са децата под 2-годишна възраст, като сред тях има и такива, които се разболяват от комбинации на вируси. Възможни са повторно преболедуване от грип, бактериални инфекции, тежки отити и други усложнения. Прилагането на бързи тестове за грип при различни случаи, които се лекуват в домашни условия, не са обявени в РЗИ. “Най-вероятно болните в София са по-висок брой от официално обявените”, счита медикът.

 

Доц. Петрова алармира за повишаване на скарлатината. Стрептококови инфекции има масово, което е причината за изчезването на лекарствата за тях от аптеките. Ако децата са преболедували грип А, може да поставят ваксина, за да изградят имунитет за 1-2 седмици, за да не боледуват грип Б.  Доц. Петрова подчерта, че антибиотиците се препоръчват само за доказани бактериални инфекции като скарлатината и стрептококови инфекции. За грип, варицела, респираторно синцитиалния вирус и дори коронавирус, антибиотиците не се необходими, ако няма белези на бактериална инфекция.

Клиниката по педиатрия в УМБАЛ “Александровска” ще получи съвременна апаратура за проследяване на белодробна функция- ехограф и спирометрия. По този начин ще бъде обхванат и белодробния скрининг на деца над 7-годишна възраст. Дарението е направено от “Лайънс клуб”.

 

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с доц. Гергана Петрова, разположено в звуковия файл: