„Видя се, че ИТН не са готови да поемат политическа отговорност на своите плещи. Влязоха с прекалено голямо самочувствие в темата за съставяне на правителство, и то при наличие само на 65 депутати. Направиха някои привидни, но малки компромиси. Сега ще си носят политическото бреме от това поведение,“ каза в ефира на BTV Radio преподавателят по политически комуникации доц. Иво Инджов.

По думите му политическите сили трябва да направят всичко възможно, за да не се повтаря конституционната криза, в която се намираме в момента заради мандата на „Има такъв народ“. Доц. Инджов коментира е доколко е вероятно да се състави редовен кабинет с третия мандат.

„Шансовете клонят към нула, защото при категоричната позиция на ИТН, че те няма да подкрепят правителство на „Демократична България“ или „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, то няма откъде да дойдат достатъчно гласове извън ГЕРБ и ДПС. Затова по-голяма е възможността да стигнем до трети избори през есента“, каза той.

Според него би бил добър ход, ако двете партии на промяната, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, обединят листите си за трети предсрочен парламентарен вот.

„Това ще има мобилизиращ ефект. Включително за хора, които симпатизират на тези формации, но не са излезли да гласуват4, допълни доц. Инджов.

Чуйте цялото интервю с доц. Иво Инджов.