„Емигрантски” е новият албум на Дони, който съдържа 10 песни с изцяло симфоничен звук, в който са вплетени етно инструменти като: кавал, арменски дудук, гайда, тамбура, гъдулка, тъпан и др. Музиката, текстовете и продуцирането са дело на самия Дони, а аранжиментите - на Георги Андреев. „Това е албум за вътрешните и външните мигранти. Има хора, които се чувстват емигранти в собствената си страна“, заяви в ефира на bTV Radio Добрин Векилов – Дони. „Заглавието трябва да стои в главата на всеки управленец. Ако той способства за това да мигрират много хора, той има вина“, подчерта музикантът.

„Емигрантски” е вдъхновен от безбройните концерти на музиканта като част от “Фондацията”, осъществени по целия свят и най-вече от срещите му с емигрантските общности. „Повечето твърдят, че ще се върнат в пенсионна възраст, но не съм чул това от политическите емигранти или тези в по-млада възраст“, сподели впечатленията си Дони. По думите му, най-тревожното, което се случва вследствие на руската инвазия в Украйна, е „хуманитарната криза и нарушаването на всякакви закони и правила. Изцяло съм на страната на страдащите в Украйна….Имам приятели- руснаци, които живеят извън Русия. Те се срамуват от това. Когато говорим сега, предпочитат да говорят на английски, тъй като се притесняват да говорят собствения си език“, признава Дони.

Стартовата песен от новия му албум е със заглавие: “Емигрантска”. Видеоклипът на парчето е заснет на 6 континента, в който български деца я изпълняват на “липсинк”. Сред изпълнителите са деца от Рио де Жанейро (с гледка към прочутия залив и статуята на Исус Христос), от град Манаус с гледка от Амазонка, от град Сао Пауло, Пауануй и Оукланд в Нова Зеландия, деца от Австралия, Дубай, Кувейт, Тел Авив, Южна Африка, Кипър, Европа и Северна Америка. Всички те са родени далече от България, но с вълнение се включват в този, уникален  по рода си клип. Режисьор на клипа и художник на албума е Златка Шеткова.

В „Емигрантски” има и автокавър от 1996г. на „Нестинарка” - най-успешната песен в европейски план, която излезе в 1 млн. тираж с други песни от Източна Европа в проекта “Sounds like Europe“. „Последната песен е тъжна- разказва за родители, на които им липсват децата, а когато същите се завърнат, откриват само един „Шипков храст““, поясни Дони. Албумът включва и инструментални версии на всички песни, което окачестви като „разликата между електронните платформи и албумът като материален носител“. „Не съм отказвал  на никого какъвто и да е инструментал или кавър на моя песен“, каза още талантливият музикант.

Снимка: Николай Лазаров

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Добрин Векилов – Дони в звуковия файл: