След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната – Plovdiv Jazz Fest. Концертите от основната програма са всяка вечер между 4 и 7 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив от 20:00 ч.

Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза днес са част от основната програма на фестивала. Тази година сериозен акцент в нея е пианото в джаза, затова още в първата вечер започва с буквално уникалния концерт, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest. На 4 ноември от 20:00 ч. ще бъде единственият път, в който ще се състои концертът „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“.

На 6 ноември  от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“  предстои гостуването на забележителния фламенко-джаз пианист – Давид Пеня Дорантес. Обичайно свързваме фламенко музиката с китара, но Дорантес преобръща тези представи. Истински новатор и забележителен музикант силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес променя напълно представите за фламенко музиката. Не случайно той е поканен да участва и в документалния филм на Карлос Саура „Фламенко, фламенко“. Дорантес е носител на много музикални награди и гост е на най-престижните фестивали, а в Пловдив той ще пристигне със своето трио.   

„Все още умът ми не побира тези убийства, които стават във войната в Украйна. Как е възможно да продължава това избиване на хора, за да се постигнат някакви резултати. Тази армия е убила такъв брой, другата – по-различен. Кои сме ние, за да отнемаме живот? Търсят се извинения, но и убийствата продължават. Всичко това ме боли". Това заяви в ефира на bTV Radio Дорантес. „Мисля, че животът винаги ме е вдъхновявал – всичко онова, което се случва около теб и ти го „попиваш като гъба“, докато се разминаваш с останалите хора. Тази действителност ми дава повод да разказвам истории чрез музиката ми и да се опитвам да докосвам сърцето на хората. Целта ми е да разтворят душите си. Това ме вдъхновява- живота, реалността и истината", добави той.

„Човечността и добротата създават положителна среда по същия начин както настройвате един инструмент. Всеки от нас трябва да се настрои, за да свири добре в оркестъра, наречен „Общество“. Това ще доведе до баланс и красива звукова среда", каза още прочутият музикант.

Защо фламенкото може да звучи и на пиано? Какво представлява т.нар. дуенде? Чуйте в интервюто на Георги Митов със световноизвестния испански музикант Давид Пеня Дорантес, озвучен от Павел Сотиров: