Един от първите автобуси, произведени в България, ще бъде показан на авто ретро салон в София в събота. „Родина“ е произведен в Ботевград и е възстановен в пълния си блясък от „Ретро автобуси“. Организацията го придобива от мъж в Свищов, който го е превърнал в плевня. „Ентусиазмът ни е изключително голям. Любовта да запазим нещо за историята ни дава всеки ден стимул да работим за този проект да възстановяваме автобуси и да запазим за поколенията част от историята на България.“ – каза Светослав Славов в интервю по bTV Radio. „Автобусът е добре измислен. Когато започнахме да го правим, очаквахме да срещнем трудности в ремонта, но всичко се оказа лесно. Лесен е и за каране, на което се учудихме, когато го изкарахме от халето за възстановяване.“ – коментира още той.

От 2016 г. насам „Ретро автобуси“ са възстановили четири превозни средства – „Родина“, два модела „Чавдар“ и „Шкода“. Надеждите са до края на другата година да бъдат върнати към живот 6 – 7 автобуса. Един от тях е с поредна интересна история: „През 1978 г. на Световното първенство по футбол в Германия „Мерцедес“ подарява автобус на всеки участващ отбор. Ние го ползваме, но по идеологически причини държавата ни не го взема в България. Успяхме да го открием във Франция и сега работим по него.“ – разказа Светослав Славов.

Автобус, възстановен от „Ретро автобуси“, превози до старта на надпреварата участниците в седмия сезон на „Фермата“ по bTV. Старите машини сме виждали и във филмови продукции. „Целта ни не е да сме музей, а да дадем възможност на хората да пътуват в тези превозни средства от миналото.“ – казва Светослав Славов и очаква отминаването на пандемията, за да се възобновят и ретро обиколките с автобуси.

Интервю на Светослав Николов:

Есенния авто ретро салон в София ще се проведе на 18 септември на пл. „Княз Александър I“ в София, началото е в 9 ч., а входът е свободен. От организатора – „Софийски авто ретро клуб“, ще научим още подробности в сряда в 14:30 ч. в предаването „За града“ по bTV Radio.