„Форма и светлина, знакът за непреходност в архитектурата“ е наименованието на фотографския проект на италианската фотографка Камила Боргезе. Експозицията, организирана от Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, е отпечатана на големи пана, изложени от външната страна на Резиденцията на Посолството в София, на пешеходната улица „Париж“.

Изложбата бе открита от Нейно превъзходителство Джузепина Дзара – посланик на Република Италия в България в присъствието на авторката, представители на бизнеса, дипломацията и културата, както и на представител на галерията за изкуство „Спацио Нуово“ („Ново пространство“), разположена в Рим.

Камила Боргезе живее в Рим, където се заражда и интересът й към фотографията, която постепенно се превръща и в нейна професия през 2007 г.  Великите архитектурни образци са били извор на вдъхновение през вековете и са преплели съществуването си в културния контекст с модата и обзавеждането, с индустриалния и урбанистичен дизайн, в нестихващ диалог, предлагащ непрестанно нови идеи. Тези образци са и вдъхновението, от което Боргезе черпи в своята работа.

            Чуйте повече от интервютата на Георги Митов с италианския посланик г-жа Джузепина Дзара и с авторката на изложбата Камила Боргезе, разположени в звуковия файл: