Около 45 участници ще се включат в предстоящия „Фермерски фест“, който ще се проведе тази неделя, 25 юли, в парка пред Националния дворец на културата (НДК), в частта му откъм бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен". Посетителите ще могат да намерят богато разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки, млечни и пчелни продукти, вино и бира, сокове и сиропи, сладки и солени печива, мед, ядки и тахани, лютеници и разядки.

Редом до хранителните продукти и напитки, ще има пъстроцветна арт зона, в която ще бъдат показани бижута, аксесоари, предмети за бита, книги, натурална българска козметика. Тази неделя събитието ще бъде озвучено от популярния тромпетист Венци Благоев и неговият джазтет, които ще представят програмата „Джазови звуци от зеленчуци и песнопения с други растения“.

Друга важна зона е тази за значими каузи, и като тази неделя под формата на редовен участник ще бъде фондация “Светът на Мария”, които ще предложи сувенири, сапуни, ароматизатори, восъчни свещи, създадени с помощта на младежи с интелектуални затруднения.

„Фермерските фестивали променят нагласи и повишават културата на потребление, хранене, отношение помежду ни“, заяви в ефира на bTV radio Ралица Касимова - координатор от организационния екип на Кооперация “Хранкооп”.  „Изминалите 8 години показват, че това са желани и търсени събития, които водят до подобряване здравето на потребителите, и помагат за развитието на малките български производители“, допълни тя.

„Стремим се да елиминираме пластмасата. Стимулираме хората да си носят свои кошници или платнени торби. Всички участници използват биоразградими и компостируеми пликове. Интересен пример са младежите от лимонадения бар, които искат да се впишат в идеята за устойчив начин на живот. За целта ще заменят обичайните пластмасови сламки с такива от българска пшеница, както и ще пекат чашки, с които да заменят пластмасовите и картонените изделия“, подчерта Касимова.

По думите й, „градовете по света се гордеят с тези инициативи, а нас се опитват да ни забутат някъде където не се виждаме. Изключение е Враца, където се провежда на централния площад на града. Благодарни сме, че за трети път ни сме включени в Календара на културните събития на Столична община. В самата община хората, които ни подкрепят, се налага да се  борят с нагласите и стереотипите в своите екипи“. Фермерски фестивал София 2021 се провежда с подкрепата на Столична община в партньорство с Пазари Юг, Пазари Възраждане и други съмишленици.

Провеждането на така желаните и чакани събития, които от 2014 до 2020 г. намираха място в парка "Заимов" и зад храм-паметника "Св. Александър Невски", ще продължат в градината пред НДК. До края на годината по два пъти в месеца, в неделните дни,  ще се провеждат фермерски фестивали, които  отново ще срещат посетителите с любими български производители и занаятчии, ще подкрепят ценни каузи, ще предлагат възможности за учене, за творене, за съпреживяване на идеи и за забавление под звуците на качествена музика и с интересна за малки и големи културна програма.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с координатора от организационния екип на проявата Ралица Касимова: