Предстои девето издание на фестивала 180°. Едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство в България отново разнообразява културния пейзаж в разгара на лятото.

От 23 до 29 юли фестивалът 180° заема пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство – „Топлоцентрала“, Гьоте-институт България, Национален студентски дом, The Steps и „Фабрика 126“. Фестивалът събира в творчески процес в свободна форма артисти от България и от цял свят.

Темата тази година е EXISTINCT, която може да бъде развита с избрано от всяка група изкуство.

„Откриващото събитие утре в „Топлоцентрала“ не оставя зрителите да са просто наблюдатели, а ги включва в събитията. Основната идея на фестивала е да даде свобода на артистите да се фокусират върху иновации в изкуството и неща, които винаги са имали желанието да изпробват, но са нямали свободата или пространството да го направят. В съвремието ние все повече се лутаме около крайния резултат и странични дейности, но рядко се вглеждаме в самия творчески процес.“ – обясни в интервю по bTV Radio програмният мениджър на фестивала Михаела Добрева.

Фестивалът 180° се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните събития за 2022 г. и програма „Култура“, Национален фонд „Култура“, Гьоте-институт България и Про Хелвеция.

Интервю на Светослав Николов: