Фестивалът на училищните оркестри продължава в Каварна днес и утре след силния старт в Банско по-рано тази година. В центъра на морския град се провеждат дефилири, а в читалището ще има концерти. „Ентусиазмът на местните хора е заразителен. Те очакват с нетърпение да чуят музиката. Всички училища са ангажирани, общността в Каварна с желание очаква новото събитие.“ – коментира в интервю по bTV Radio Мария Карагьозова от „Асоциация Фестивалите в България“ – организатор на фестивала.

Още една от важните му задачи е да събере за среща музикалните ръководители и директорите на училища, заинтересовани от създаването и поддържането на младежки духови музикални формации. „Много сме удовлетворени, че подп. Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, отново е наш почетен гост. Той ще води срещата и има готовност да предостави методически насоки и нотни материали, да окаже всяка помощ, която ръководителите на оркестри и директорите на училища биха имали нужда да получат, за да запазят, развият или създадат нови духови оркестри в училищата.“ – добави Мария Карагьозова.

Фестивал на училищните оркестри представя талант и вдъхновява следовници

Тя сподели, че след първото издание на фестивала по-рано тази година в Банско общността е останала много доволна и хората са питали дали отново ще се проведе това събитие. „Нашата цел е както в Банско, така и в Каварна да превърнем фестивала в ежегоден, да имаме по-голямо национално участие и догодина да привлечем международно. Имаме амбиции за развитието на фестивала.“ – каза тя. И добави: „Всички знаем, че когато по улиците зазвучи марш, изпълняван с вдъхновение от ученици, значи в града идва празник.“

Проектът е подкрепен от Национален фонд  „Култура“.

Интервю на Светослав Николов: