За втора поредна година bTV Media Group излъчва Световната купа по художествена гимнастика. Надпреварата в столичната зала "Арена Армеец" се провежда от 8 до 10 април, а всички състезания можете да гледате на живо по RING и онлайн на сайта btvsport.bg между 10:30 и 18:30 ч. - без прекъсване, без регистрация и с достъп за феновете в чужбина.

В неделя финалите на отделните уреди ще бъдат излъчени паралелно и по bTV от 12:30 до 17:00 ч. 

Боряна Калейн беше безапелационна и е лидер във временното класиране. За първи път този сезон тя играе композициите си без грешка, чисто с почти всички рискове, трудности и детайлни елементи. Стилияна Николова допусна груба грешка на топка. Останалата част от съчетанието бе идеално изиграно. На обръч успя да се концентрира и да изиграе абсолютно всичко без грешка. Стилияна се класира трета. На второ място се класира италианката София Рафаели с невероятна нежност и грация. Неин личен треньор е Жулиета Канталупи, която е внучка на великата Жулиета Шишманова- една от най-иновативните треньори, които България е имала през годините“, коментира в ефира на bTV Radio Флорина Иванова от спортната редакция на bTV, която следи на място елитния турнир.

Българките, италианките и украинките допуснаха повече грешки на вчерашната официална подиум тренировка преди Световната купа в София. „В гимнастиката има неписано правило или поверие- „Ако играеш зле на контрола или на подиум тренировка, на състезанието ще играеш по много добър начин“, разкри спортната журналистка и автор на подкаста „За спорта без клишета“.

Над 25 държави, сред които и Малайзия, и над 50 индивидуални състезателки влязоха в надпреварата. Няма рестрикции за влизане в залата.

„Правилникът, променен до следващия олимпийски цикъл до Париж 2024 допринася за разпространението на художествената гимнастика, защото не се залага само на трудностите като гъвкавост, отскокливост и повратливост, а и на танца, красотата и актьорското майсторство. Има перфектен баланс между изкуство и спорт“, добави Флорина Иванова.

Чуйте още в интервюто на Георги Митов с Флорина Иванова:

 

Битката при ансамблите ще започне в 17:30 ч. със съчетанията на 5 обръча. Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика е с номер 6.

В събота излъчванията със студио стартират в 10:30 ч. Групата на Калейн и Николова е от 15:15 ч., като този път е ред на композициите с бухалки и лента. В 16:50 ч. започват смесените съчетания при ансамблите, след което ще стане ясно и крайното класиране за многобоя.