Предстои Световната купа по художествена гимнастика в каналите на bTV Media Group. От 8 до 10 април по RING ще станете съпричастни с емоциите, трогателните моменти и оспорваната битка за медалите в престижната надпревара.

Екипът на спортната редакция на bTV обещава любопитни материали, коментарни студиа и интересни събеседници преди, по време и след Световната купа в „Арена Армеец". Целият турнир ще бъде излъчен и на живо на сайта btvnovinite.bg,както и на платформата Voyo.bg.

Финалите на отделните уреди в неделя (10 април) ще бъдат излъчени и на живо по bTV от 12:00 ч.

В индивидуалната надпревара страната ни ще бъде представена от Боряна Калейн и Стилияна Николова. Феновете на красивия спорт със сигурност чакат с нетърпение дебюта на новия ни ансамбъл пред родна публика.

„При ансамблите България ще дебютира с новия си състав. Наследничките на олимпийските шампионки играха само демонстративно в Марбея, Испания, както и на Международния турнир „Купа София“. Тук ще бъде по-мащабно и с по-голям залог“, заяви Флорина Иванова от спортната редакция на bTV.  „Момичетата от Украйна ще бъдат истински герои и са основни наши конкуренти. Момичетата от Италия с невероятна школа, в чиято основа стои внучката на Жулиета Шишманова, която е тяхна лична треньорка“, подчерта чаровната спортна журналистка в ефира на bTV Radio. В индивидуалната надпревара при жените ще участват 40 гимнастички. Сред тях са Зохра Агамирова (Азербайджан), София Рафаели и Милена Балдасари (Италия), Виктория Оноприенко (Украйна) и други. При ансамблите големите отсъстващи ще са Русия и Беларус, които получиха забрана за участие в състезания заради войната в Украйна.

Снимка: БГНЕС

След като главният мениджър на българския отбор (индивидуално) - Бранимира Маркова коментира пред bTV, че новият правилник е „интересен, но и много труден", Флорина Иванова поясни защо новото е позитивно за България. „Променена е оценката за артистичност, която е 1/3 от общата оценка и има много по-голяма тежест в крайното класиране. Искахме да върнем гимнастиката към корените на спорта –грацията, нежността, красотата, към ритмичните стъпки и танцувалността. Предишният правилник не го позволяваше заради акробатиката и всичко беше математика, а се губи красотата на спорта. Това се промени, като има много строги наказания, ако не се спазват стриктно изискванията за артистичност. Целият свят в гимнастиката се обедини около идеята на България точките за артистичност да имат много по-голяма тежест".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Флорина Иванова сподели, че „в ансамблите рискът и трудността е на по-високо ниво. Всяко разминаване в стъпките, градуса на ръката и погледа влияе върху изхвърлянето на уреда и неговото последващо улавяне. Всички тези момичета са  били индивидуални състезателки и не са имали практика в група. Сега гледаме потенциала на техните качества, които са налични и това е най-важното. Те трябва да се сработят. Композициите им са много интересни, трудни и с невероятна музика- докосва сърцето. Сигурна съм, че много хора ще плачат при всяко едно злато, което искрено желаем в кариерата им“.

Тази седмица бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио Християна Тодорова, която ще дебютира като главен съдия на Световната купа по художествена гимнастика, ще бъде гост на Флорина Иванова в подкаста "За спорта без клишета"

Чуйте още от интервюто на Георги Митов с Флорина Иванова, разположено в звуковия файл: