Фолклорният дует Бисера и Лидия записаха автентичната народна песен „Рано ми е“, но добавиха модерно звучене.

„Тази тенденция върви от известно време сред нашите колеги. В началото беше една мечта – дали някога ще успеем да направим нещо такова“, споделя Бисера в интервю за bTV Radio. Дуетът се надява по този начин народната музика да достигне до повече млади хора и дори да влезе в дискотеките.

„Това е автентична народна песен от Кюстендилско. Тя е част от репертоара на великата народна певица Олга Борисова. За първи път започнахме да я пеем преди две години“, допълва Лидия. Според нея песента се е превърнала в тяхна запазена марка и винаги я изпълняват по участия.

Фолклорният дует Бисера и Лидия се събира случайно. Срещат се в едно читалище близо до София, където Бисера води група за автентичен фолклор. На една от репетициите двете запяват заедно и всички им казват, че трябва да продължат да го правят.

„Някои песни са от селата, от които идваме. Предали са ни ги нашите баби“, разказва Бисера за начина, по който решават какво да изпълняват.

„Аз съм си набавила една малка библиотека с много стари издания. В тях са събрани автентични песни от различни краища на България. За съжаление не всички са нотирани, но за останалите успяваме по някакъв начин да възстановим основната мелодия, а след това да добавим и специфичните украшения за дадения регион“, разказва още Лидия.

Чуйте цялото интервю с Бисера и Лидия в предаването „За града“.