Колко красива е природата, колко красиви сме ние в хармония с нея, какво богатство сме наследили и сме отговорни за него. Снощи се откри първата изложба на открито за годината в София. В градината „Кристал“ фотографът Димитър Караниколов ни показва „Природен калейдоскоп“. От будистките храмове в планините на Мианмар до полетата в Шумен, през морски и горски пейзажи, скални образувания и природни феномени от цял свят, включително и наградена на международен конкурс снимка – изложбата ни зарежда с красотата, призовава ни да търсим магичното около себе си и ни приканя да ценим даденото ни от природата, да го съхраняваме.

„На фона на всичко, което се случва по света тези дни, показвам снимки от цялата планета – пъстра мозайка, глобален поглед върху света. Те илюстрират връзката на човека с природата. Точно този момент е подходящ да подчертаваме богатството и красотата на планетата, да си припомним колко е малък човекът на фона на природните стихии.“– описва изложбата авторът на снимките Димитър Караниколов в интервю по bTV Radio.

Така изложбата е още една възможност да се освободим от заблудата, че човекът е господар на природата. „Голяма част от кадрите са снимани с дрон от високо. Този поглед отгоре е разтърсващ. Не се виждат граници, не се виждат разделения, вижда се колко са глупави тези лагери, които съществуват само в човешката мисъл. На планетата сме от скоро и за кратко и трябва да се замислим какво оставяме след нас.“ – призовава авторът. Снимките са на природни красоти, но има и някои, които показват замърсявания, за да сме бдителни за отпечатъка, който оставяме.

На следващо ниво изложбата ни приканва да се открием като част от природата. „Втората сюжетна линия е с абстрактни кадри, без човешко присъствие. Горите в Амазония напомнят за белодробна тъкан, скалите в Памуккале – костна структура, а реките в Исландия приличат на кръвоносна система. Тези кадри са част от макросвета, но може и да са част от микросвета. Те показват, че не просто сме свързани с природата, а сме част от нейната тъкан. С природата сме един и същ организъм.“ – подчертава Димитър Караниколов.

Включените в „Природен калейдоскоп“ фотографии представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Какво открива Димитър Караниколов, когато се среща с цялото това богатство? „Общото е колко са прекрасни хората навсякъде, независимо от култура, религия, социален статут. Те се борят за едно и също – за оцеляване, за щастие за себе си и за семейството си. Хората са добронамерени и са страхотни навсякъде по света. Когато човек пътува повече, си дава сметка, че неговата култура не е меродавна. Оценяваш културата и изкуството и на други нации и етноси. Всички сме братя на този свят, всички се борим за мир и за щастие.“

Организатори на изложбата са Националният природонаучен музей при БАН в партньорство със Столична община и WWF България. Тя се реализира в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“. На 26 март между 20.30 ч. и 21.30 ч. отново символично ще изгасим осветлението за час. На откриването вчера Веселина Кавръкова призова да се включим в действия, които ще направят живота на планетата по-добър. Как авторът постига това чрез изложбата? „Моят скромен принос е да покажа тази красота, различна гледна точка. Човек рядко се замисля как изглеждат нещата отвисоко, в по-планетарен мащаб. Надявам се тази висока перспектива в пряк и преносен смисъл да наведе хората към мисълта, че смисълът е да сме близо до природата, да я съхраняваме и да творим красота, а не разруха.“

„Природен калейдоскоп“ с фотографии на Димитър Караниколов можем да разгледаме в градината „Кристал“ до 1 април.

В Деня на Земята – интервю на Светослав Николов с Димитър Караниколов: