„Да си върнем изкуството на разговора и Коледа е точното време и място за това“. За това призова в ефира на bTV Radio писателят Георги Господинов.  Преди 15 години той започна инициативата „Подари книга за Коледа“, „защото Коледите са направени от историите, които сме чели като деца“. Авторът завършва 2021г. с поредица от отличия, сред които наградата "Узедом",  датската награда "Цинклар", отличие от Фонд „13 века България“, престижната италианска литературна награда “Premio Strega Europeo“, а преди броени дни бе удостоен с Атинската награда за литература.

По повод 20-годишнината от написването и публикуването на „Естествен роман“, излиза специалното издание на шедьовъра. То е по-различно с това, че съдържа „предговор, в който се описва начина, времето и контекста на написването му, отзиви от Франция до Исландия, където романът е бил преведен, следговор от Бойко Пенчев, факсимилета от тефтерите ми, когато съм писал „Естествен роман“ в края на миналия век“, разкрива Георги Господинов.  В първообраза на книгата правят впечатление понятия като „Библията на мухата“ и „Библията на човека“. С тях авторът визира, че „не сме сами на този свят. Такова презряно същество като мухата е много от преди човека на тази земя. Хубаво е да го знаем, за да смиряваме егото си. Това е една от идеите, които преминават и през „Естествен роман“,  и през „Физика на тъгата“ за това колко е важно човек да се смирява и да дава думата на други същества – на муха, на водно конче, на риба, на камък.“

Георги Господинов има свое обяснение за появата на коронавируса, който свързва със самозабравянето на човечеството и все по-дълбокото нахлуване в територията на природата. „Това идва да ни подскаже, че всеки от нас е свързан с всичко и че няма как да си щастлив, ако има нещастни други същества“, сподели един от най-четените и обичани съвременни български писатели. „Много ми се иска осъзнаването на „Аз сме“ (бел.ред. цитат от „Физика на тъгата“) да бъде ваксината и лечението. Природата дава своите уроци по труден и жесток начин. Тя не си служи с метафори“.

Най-новото литературно предизвикателство, поднесено от Георги Господинов, е „Пукнатините на канона“. Романът разказва истории за маргиналното, периферното и всичко онова, което остава вън от погледа. „Пукнатините са интересни, а не канона, немонументалното. Човек живее в малките неща и това всекидневие се опитвам да изследвам в последната си книга. Последният текст в нея е за емпатията, която е важна тук и сега. Трябва да запълним пукнатината на изгубения разговор помежду ни“, добави изтъкнатият български писател.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Георги Господинов: