От днес, 18.04.2023г., започва трети етап от основния ремонт на ул. “Николай Коперник“ от бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Манастирска“ и на ул. “Атанас Узунов“ от ул. „Манастирска“ до ул. „Калиманци“.
За целта от 6.30 часа на 18.04.2023г. участъкът от ул. „Гео Милев” до ул. „Калиманци” ще бъде затворен и автобусна линия №72 ще се движи с променен маршрут. 
 
"Ремонтът на ул."Коперник" ще продължи максимум 2,5 месеца, включително т.нар дъждовни дни", коментира в ефира на bTV Radio Георги Илиев- кмет на Район "Слатина".

Ремонтът e с обща дължина 600 метра и възлиза на стойност 1,6 млн. лв. с ДДС. В участъка между ул. „Манастирска“ и ул. „Гео Милев“ ще бъдат изградени 33 паркоместа, изцяло нови тротоари, ново улично осветление, нови настилки и подземна инфраструктура.


Първият етап от реконструкцията е бил през 2020г. с  изграждане на участък от ул. „Николай Коперник“ между бул. „Шипченски проход“ и „Цариградско шосе“. Вторият етап е бил през 2021г. с ремонт на участъка от бул. „Шипчески проход“ до ул. „Гео Милев“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с кмета на Район "Слатина" Георги Илиев, разположено в звуковия файл:

 
По думите на Илиев, продължава облагородяването на градини и паркови пространства. Нова чешма на ул. Кутловица в близост до спирката на градския транспорт е била дарена на жителите на района и ще започне да работи. Собствеността на три спортни площадки в парк «Гео Милев», които в момента са в окаяно състояние, ще бъдат прехвърлени на общината от Фондация "Спортна София 2000". Две от тях ще бъдат ремонтирани със средства на частни компании.
 
Георги Илиев посочи и на какъв етап е проекта за голям надземен етажен паркинг до пазара „Ситняково". "Тази година стартира строежа, като в рамките на 1 година може да се изпълни", отбеляза той.  Припомняме ви, че общият бюджет на проекта е 6,6 млн. лв., а обектът ще се изгражда и стопанисва от „Пазари Изток" ЕАД, които осигуряват част от финансирането.

Районният кмет на "Слатина" посочи необходимостта от събиране на средства за старинна църковна обител. Тя е била най-старият манастир в България, който е съществувал от 265г. сл.Хр. Там се е провеждал част от Сердикийския събор. През 1872 г. е възстановена дейността на църковната обител, която функционира до днес. Заради окаяното й състояние, от общинската администрация предприемат кампания за набиране на средства за възстановяване на храма.
 
"Това е единственият паметник на архитектурата и културата на територията на района ни. Храмът е строен на 3 етапа. Днес могат да се използват само материали, които са вложени при оригиналния строеж", подчерта Илиев. По думите му, са необходими средства в размер на 150 хил.лв., които се събират в момента. Той уточни, че има заявка от голям спомоществовател да дари остатъка до средата на годината
 
Всеки може да помогне със свое дарение по банков път:
BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG27 BPBI 7942 1024 6623 01.
За Църковното настоятелство при храм " Св. вмчк Мина"